Kopriva – Blago Prirode za Zdravlje Ljudi

Kopriva (Urtica dioica) je jedna od najkorisnijih biljaka koju nam priroda pruža. Od davnina je poznata kao čistač krvi i saveznik u jačanju organizma, a njene moći ostaju jednako dragocjene i danas.

"Kopriva nije samo korov – ona je lijek."

Kada se bere kopriva?

Mlada kopriva u prirodnom okruženju

„Mlada kopriva u prirodnom okruženju, spremna za branje.“

Najbolje vrijeme za branje koprive je proljeće, od aprila do početka juna, dok je biljka još mlada i sočna. Beru se vrhovi i mladi listovi (prvih 20–30 cm biljke) jer tada imaju najveću koncentraciju vitamina i minerala.

  • po suhom i sunčanom danu,
  • nakon što se rosa povuče,
  • koristeći rukavice da se zaštitite od peckanja.

Važno: Kada kopriva procvjeta (sredinom ljeta), nije više pogodna za konzumaciju u svježem obliku.


Ljekovita svojstva koprive

Detalj lista koprive – prirodni izvor vitamina

„Detalj lista koprive, prirodni izvor vitamina i minerala.“

Kopriva je pravi mali rudnik zdravlja:

  • Čisti krv i eliminiše toksine,
  • Podiže nivo gvožđa, korisno kod anemije,
  • Jača imunitet zahvaljujući visokom udjelu vitamina C,
  • Pomaže bubrezima i olakšava mokrenje,
  • Ublažava reumatske bolove i probleme sa zglobovima,
  • Poboljšava zdravlje kože i podstiče rast kose.

Takođe sadrži obilje:

  • kalcijuma,
  • kalijuma,
  • magnezijuma,
  • vitamina A, K i B.

Kako koristiti koprivu?

Svježa kopriva spremna za pripremu

„Svježa kopriva spremna za pripremu čaja, soka ili jela.“

Čaj od koprive

Dvije kašike sušene koprive prelijte sa 2,5 dl vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Piti jednu do dvije šolje dnevno.

Svježi sok od koprive

Mlade listove blendajte sa malo vode, procijedite i pijte po jednu do dvije kašike dnevno. Odličan je kao prirodni energetski tonik!

U ishrani

Mlada kopriva može se pripremati kao špinat: u čorbama, pitama, varivima ili čak u smutijima za jačanje organizma.


Kako pravilno sušiti koprivu?

Sušenje koprive

„Kopriva spremna za sušenje i čuvanje tokom cijele godine.“

Ako želite imati koprivu tokom cijele godine:

  1. Lagano otresti svježe ubrane listove od prašine (bez pranja).
  2. Rasporediti u tankom sloju na prohladnom, sjenovitom i prozračnom mjestu.
  3. Povremeno okretati listove da se ravnomjerno suše.
  4. Kada postanu hrskavi na dodir, spremiti ih u papirne kese ili staklene tegle.
Savjet: Sušenje na direktnom suncu uništava najvažnije ljekovite sastojke!

Kratko i jasno!

Kopriva – zaboravljeno blago prirode!
Proljeće je pravo vrijeme da uberemo mlade vrhove koprive, prepune vitamina, minerala i ljekovitih svojstava. Kopriva čisti krv, jača imunitet, poboljšava rad bubrega i pomaže kod anemije. Pijte čaj, pravite sok ili je ubacite u jela – priroda nam pruža najbolji lijek. Ne zaboravite: berite koprivu dok je mlada, po suhom vremenu, i uvijek s poštovanjem prema prirodi.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Baćo nesebično dijeli svoju priču i mladima poručuje: „Ne čekajte nesreću da biste shvatili vrijednost života.“

Od dječijih snova do stvarnosti: priča o Stefanu Kuzmiću

Jedan od uzora i primjer drugima u Kotor Varošu

Ime koje se ne skandira, ali se pamti, Esad Bili Beharić – Majstor igre, žrtva vremena

"Mirso Beglerović – čovjek iz sjene koji drži tim na nogama"

Vikend jednog Švajcarca u Kotor Varošu

"Od staza djetinjstva do vrhova Evrope: Miloš Veleušić, inženjer sa dušom trkača"

Rame uz rame s ocem – priča iz austrijskih Alpa

"RP PROMEKS Kotor Varoš – tim koji se ne zaboravlja"